“Єднання”, “ЄС” та “Нова політика” – хто з депутатів отримав найбільше голосів і чому не все так однозначно

Зображення завантажується

Цьогорічна оновлена система виборів, хоч і повільна в підрахунку, але мала б бути більш ілюстративною в розрізі розподілення голосів між кандидатами. Оскільки на цих місцевих перегонах виборці голосували не лише за партію, а й за конкретних кандидатів на своєму районі, – ми мали б побачити хто з них дійсно має більше електоральної підтримки, а не проходить у міськраду під брендом партії та через вигідне розташування у списку політсили. Втім, результати виборів показали, що і ця система не така відкрита, як хотілося б. 

Запорізька виборча комісія нарешті опублікувала результати місцевих перегонів. Система підрахунку цього року була складніша, ніж на минулих виборах, бо змінився сам процес голосування. Детально і більш наочно про ці нововедення ми писали раніше, тому зараз згадаємо про них коротко. 

Головна відмінність цьогорічних виборів у тому, що українці голосували не лише за партію, а і за окремих кандидатів на “окрузі-районі”. Кандидат від округу проходить до міськради, якщо партія набрала на цьому районі необхідну квоту на один мандат – 2171 голосів. Скільки таких квот набрала партія на районі, стільки кандидатів від округу і проходить до міськради. Ці партійні голоси розподіляються за порядковими номерами кандидатів на окрузі, які для них обрало партійне керівництво. Однак депутати знизу можуть потрапити у верхню частину списку, якщо наберуть 543 персональних голосів на окрузі – чверть від 2171 голосів.  Увесь залишок нерозподілених партійних голосів з кожного округу (це ті голоси “за партію”, яких не вистачило для отримання мандату на окрузі – менше 2171), потім сумується і розподіляється за черговістю серед вже не окружного списку, а загальноміського.

Цей більш складний процес голосування та підрахунку у результаті нібито мав дати нам більш наочну картину розподілення голосів виборців між кандидатами і, так, зараз ми дійсно можемо побачити скільки віддали голосів за конкретного депутата.

Але є суттєві нюанси. Партійне керівництво може допомогти певним депутатам набрати більше персональних голосів – розмістивши їх вище в окружному списку. У результаті, виборці, які не знали за кого конкретно з кандидатів партії голосувати, могли ставити позначку за першого чи другого претендента в списку і таким чином цей висуванець набирав найбільше голосів. У випадку ж неподолання чверті квоти іншими окружними кандидатами (543 голоси), перші кандидати в окружному списку також першочергово отримують районні голоси партії. До того ж партія може виставити більшу чи меншу кількість своїх кандидатів на певний округ (від 5 до 12) і тоді кількість персональних голосів, вірогідно, розпорошиться між ними.

А тепер щодо тексту самої статті. 

Для наочності ми розділимо кандидатів в середині партії на дві частини: “Списочники” та “Окружні депутати”. Під назвою частини “списочники” маються на увазі депутати, які обралися до міськради через вдале розташування у загальноміському списку, а частина з назвою “окружні депутати” – усі хто набрали голоси на округах.

Також, на цьогорічних виборах у Запоріжжі виокремили 7 округів – за районами міста. Логічно, що кількість жителів у цих районах різна, до того ж кількість людей, які захотіли прийти на вибори – теж. Так, за даними ЦВК, у Заводському районі зарахували близько 12 тис. бюлетенів, в Олександрівському районі -14 тис. бюл., у Вознесенівському – 18 тис. бюл, у Хортицькому – 25 тис. бюл., у Комунарському – 26 тис. бюл., у Дніпровському – 30 тис. бюл., у Шевченківському – 33 тис. бюл. І зрозуміло, що 1000 голосів у Заводському районі та у Шевченківському районі мають різну вагу, оскільки загальна кількість зарахованих голосів у цих районах відрізняється майже у 3 рази. Тому для більшої наочності, поряд з кількістю голосів “за” кандидата ми показуватимемо скільки це відсотків від загальної кількості відданих голосів на його окрузі.

Це перша частина статті з аналізом результатів виборів до міськради і у ній ми проглянемо кандидатів від “партії Володимира Буряка “Єднання”, “Європейської солідарності” та “Нової політики”. У другій частині ми розберемо кандидатів “Слуги народу”, “Опозиційної платформи – за життя” та “партії Шарія”. Також у другій частині підіб`ємо загальні підсумки і опублікуємо турнірну таблицю по кандидатах від усіх партій одразу.

Тож, почнемо

“Партія Володимира Буряка “Єднання”

Як стає зрозуміло з назви політсили – це новостворена партія міського голови Запоріжжя Володимира Буряка (принаймні формально). Останні 5 років Володимир Буряк користувався підтримкою партії “Опозиційний блок” і від неї балотувався у нардепи, втім на цих виборах від неї нібито відокремився та зібрав у “Єднанні” здебільшого своїх колег та підлеглих – депутатів та чиновників. Партія на виборах до міськради отримала найбільше голосів – 25%, що конвертувалося у 16 мандатів. 

Списочники 

Андрій П`ятницький – набрав 61 голос (0,431% – Олександрівський район – загалом 14 тис. бюл.). Йому визначили 3 місце у загальноміського списку партії і це дозволило йому пройти у міську раду. Андрій П`ятницький – заступник голови партії “Володимира Буряка Єднання», також помічник Буряка як мера.

Геннадій Наумов – набрав 183 голоси (1,29% – Олександрівський район – загалом 14 тис. бюл.). Йому відвели 2 місце у загальному списку партії і через це він пройшов у міську раду. Геннадій Наумов – перший заступник голови у партії “Єднання”. Депутат міськради, був членом фракції «Укроп», але вийшов з неї у 2018 році (про причини не повідомляв) і нині позафракційний. Геннадій Наумов тривалий час працював у банківській сфері, і вказувався радником заступника голови правління одного з банків. 

Інна Бочарникова – набрала 377 голосів (3,09% – Заводський район – загалом 12 тис. бюл. ). Її розмістили на 4 позиції у загальноміському списку партії і це дозволило їй пройти до міськради. Інна Бочарникова працює головною лікаркою міської поліклініки №4.

Також від партії “Єднання” пройшов до міськради Володимир Буряк, бо він був першим кандидатом у загальноміському списку. Перший кандидат гарантовано виграє вибори, якщо партія долає 5% бар’єр, тому за нього не голосують. Скоріш за все він поступиться своїм місцем іншому кандидатові, бо виграв вибори міського голови. 

Окружні депутати

Дмитро Івахненко – набрав 135 голосів (0,954% – Вознесенівський район – загалом 18 тис. бюл.). Він був на 2 окружному місці і всупереч цьому не набрав вагомої частки голосів. Втім це не завадило йому скористатися окружними голосами партії і пройти до міськради, оскільки мінімальну квоту, яка дозволяє обійти закріплені місця на окружних списках (543 голоси) ніхто з кандидатів “Єднання” не набрав (окрім Михайла Прасола, який був першим номером на цьому окрузі). Дмитро Івахненко працює завідувачем відділення «Міська лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги».

Олександр Мотренко – набрав 537 голосів (1,78% – Дніпровський район – загалом 30 тис. бюл.). Був на 2 окружному місці. Депутат Запорізької міськради, фракція ”Наш край”. Генеральний директор “Запорізького кабельного заводу”.

 Олег Коломоєць – набрав 617 голосів (2,33% – Комунарський район – загалом 26 тис. бюл.). Був на 6 окружному місці. Входить у групу «Ветеранів АТО», але після того як він став членом «Єднання» двоє його колег з інших фракцій покинули цю групу і вона розпалася. Коломоєць з 2013 року працює радником Спостережної ради ПАТ «Мотор Січ» (підприємство В`ячеслава Богуслаєва).

Надія Севальнєва набрала 621 голос (1,88% – Шевченківський район – загалом 33 тис. бюл). Була на 5 окружному місці. Працює директором КНП «Міська дитяча лікарня №8». Була депутаткою 2006-2010 рр. скликання, працювала начальником Управління охорони здоров’я Запорізької міськради. Її чоловік був головним обласним санітарним лікарем.

Геннадій Васильчук – набрав 667 голосів (4,71% – Олександрівський район – загалом 14 тис. бюл.). Був  на 1 окружному місці. Був у фракції “ЄС”. З 1996 року працює в Запорізькому національному університеті. Нині проректор з наукової роботи у цьому закладі.

Сергій Ільченко – набрав 759 голосів (2,95% – Хортицький район – загалом 25 тис. бюл.). Був на 2 окружномі місці. Молодіжний мер Запоріжжя, також був керівником молодіжної організації “Запоріжсталь” та входить до ГО “Запоріжжя. Платформа спільних дій” з орбіти “Запоріжсталь”. Також Сергій Ільченко керує Громадським союзом “Зелений центр Метінвест Запоріжжя” та є заступником голови профспілкової організації «Запоріжсталь». 

Володимир Полухіннабрав 989 голосів (8,11% – Заводський район – загалом 12 тис. бюл.). Був на 1 окружному місці. З 1972 року працює у сфері освіти. Спочатку вчителював у школі, потім став заступником директора училища №23, а з 1988 року і дотепер працює там директором (нині заклад має назву «Запорізьке вище індустріально-політехнічне училище»).  Паралельно Володимир Полухін двічі обирався депутатом Заводської районної ради народних депутатів, а з 1998 року незмінно стає депутатом Запорізької міськради (депутат чотирьох скликань поспіль).

Ігор Бурчак – набрав 1184 голоси (3,59% – Шевченківський – загалом 33 тис. бюл.). Був на 1 окружному місці. Гендиректор “Вельтум-Запоріжжя”, яке займається вивезенням відходів. Бурчак фігурує у кримінальній справі щодо незаконного використання ділянки під звалище. Також прокуратура судилася з ТОВ “Вельтум-Запоріжжя” за передачу до статуту фірми комунального майна та ділянки під полігон.  

Олександр Онищенко – набрав 1382 голоси (5,22% – Комунарський район – загалом 26 тис. бюл.). Був на 1 окружному місці. Директор ТОВ “Квант-плюс”. Він також є співзасновником ГО “Запорізька скеля”, яке регулярно перемагало в конкурсі “Ми – це місто”, який проводить комбінат “Запоріжсталь”. Також Олександр Онищенко вказувавався представником фірми ТОВ “МК “Сфера”, яка отримала чимало підрядів від міськради.

Олег Корольов – набрав 1447 голосів (5,64% – Хортицький район – загалом 25 тис. бюл.). Був на 1 окружному місці. Депутат Запорізької міськради від партії “Самопоміч”, вказувався заступником міжфракійної групи “Єднання”. Тривалий час займається підприємництвом.

Дмитро Сірий – набрав 1653 голоси (5,49% – Дніпровський район – загалом – 30 тис. бюл.). Був на 1 окружному місці. Місцем роботи вказує – фізична особа-підприємець, раніше був у фракції “Укроп”, але його звідти виключили після звинувачень у синхронному голосуванні з “Опозиційним блоком”. Дмитро Сірий зі свого депутатського фонду фінансував ремонт ОСББ. Роботи на деяких об`єктах виконувала теща його неформального помічника Максима Гомона.

Михайло Прасол – набрав 1784 голоси (9,72% – Вознесенівський район – загалом 18 тис. бюл.). Був на 1 окружному місці. Депутат Запорізької міськради від партії “Укроп”, працює заступником директора у ТОВ “Міжнародна юридична фірма “Ярослав Гришин та Партнери”. Ярослав Гришин – це також депутат від “Укроп”, але в обласній раді. Михайло Прасол активно виступав за ухвалення програми співфінансування ремонтів в будинках ОСББ. Водночас фірми пов’язані з його оточенням отримали чималу кількість підрядів на ремонт ОСББ, деякі за завищеними у два рази цінами.

“Європейська солідарність”

Це перейменована партія “Блок Петра Порошенка “Солідарність”, яка останні 5 років була представлена у міськраді 8 депутатами (одну з депутаток виключили з фракції за голосування на першій сесії всупереч рішенню партії). Нині політсила набрала 17% і до міськради пройшло 11 кандидатів.

Списочники

Анастасія Піскун – набрала 180 голосів (1,27% – Вознесенівський район – загалом 18 тис. бюл.). Вона розташовувалася на 2 окружному місці і всупереч цьому не набрала значну кількість персональних голосів. Втім, їй визначили 4 місце у загальноміського списку партії і це дозволило їй пройти у міську раду. Анастасія Піскун працює лікарем загальної практики, сімейний лікар ТОВ «Багатопрофільна клініка Святого Миколая». Співвласник цієї лікарні – Микола Бєлий – депутат Запорізької міської ради від “ЄС”. 

Андрій Согорін – набрав 220 голосів (0,73% – Дніпровський район – загалом 30 тис. бюл.). Хоч мав 2 окружне місце, не зміг набрати значної кількості голосів. Але йому відвели 3 місце у загальному списку партії і через це він пройшов до міськради. Андрій Согорін працює заступником директора ТОВ «Реклама Сервіс-Україна» (цією фірмою володіє його батько); також Согорін депутат Запорізької міськради.

Ольга Стадніченко – набрала 355 голосів (2,51% – Олександрівський район – загалом 14 тис. бюл.). Хоч у неї було 2 окружне місце, вона не змогла набрати вагомої кількості голосів. Але її розмістили на 5 місці у загальноміському списку партії і через це вона потрапила до міськради. Ольга Стадніченко працює завідувачкою кафедри українознавства у Запорізькому національному університеті.

Також від партії “ЄС” пройшов до міськради Валерій Прозапас – підприємець та кандидат у мери від партії. Він був першим кандидатом у загальноміському списку. Перший кандидат гарантовано виграє вибори, якщо партія долає 5% бар’єр, тому за нього не голосують.

Окружні депутати

Павло Варванський – набрав 537 голосів (3,79% – Олександрівський район – загалом 14 тис. бюл.). Був на 1 окружному місці. Працює завідувачем відділенням у КЗ «Запорізький фаховий медичний коледж» Запорізької обласної ради.

В’ячеслав Зайцев – набрав 566 голосів (1,88% – Дніпровський район – загалом 30 тис. бюл.). Був на 8 окружному місці. Працює завідувачем інформаційно-видавничого відділу ДП «Національний заповідник Хортиця». Депутат Запорізької міськради. Входить до ГО «Запорізька рада ветеранів АТО».

Андрій Хімічев – набрав 973 голоси (2,95% – Шевченківський район – загалом 33 тис. бюл.). Був на 3 окружному місці. Відомий ветеран АТО, працює заступником директора з питань безпеки у ТОВ «Інфра-буд», де на керівній посаді працює Валерій Прозапас – цьогорічний кандидат від “ЄС” на посаду міського голови Запоріжжя. Андрій Хімічев також помічник депутата Запорізької міськради Андрія Согоріна, входить до ГО «Запорізька рада ветеранів АТО».

Олександр Кобзарюк – набрав 1164 голоси (6,34% – Вознесенівський район – 18 тис. бюл.). Був на 1 окружному місці. Голова правління Запорізької міської громадської організації «Протект». Депутат Запорізької міськради, був радником колишнього міського голови Запоріжжя Олександра Сіна. 

Олександр Константинов – набрав 1398 голосів (5,28% – Комунарський район – 26 тис. бюл.). Був на 1 окружному місці. Директор торговельного центру ТОВ «Епіцентр К», також депутат Запорізької міськради. Підлеглий Олександра Константинова — закупівельник  ТОВ «Епіцентр К» — володів фірмою ТОВ “Селтік фрост”, яка вже отримала 23,5 млн грн – здебільшого на ремонт ОСББ. Також низку підрядів від міськради отримала фірма, де працює дружина Константинова – ТОВ «Легіон» – на 3,3 млн грн.

Євген Мусійченко – отримав 1652 голоси (6,43% – Хортицький район – загалом 25 тис. бюл.). Був на 1 окружному місці. Директор ТОВ «Торгова група «Асгард». Раніше був головним інженером СКП “Запорізька ритуальна служба” і це комунальне підприємство замовляло його колишній фірмі поставку товарів. Разом з депутатом Запорізької міськради Олександром Константиновим входить до ГО “Громадський рух “Будуймо Запоріжжя разом”. Запоріжцям насамперед відомі пам’ятники для цвинтарів від майстерні “Пантеон”, якою володіє Мусійченко.

Микола Бєлий – набрав 2286 голоси (7,59% – Дніпровський район – 30 тис. бюл.). Був на 1 окружному місці. Директор ТОВ «Віконда-Запоріжжя», також депутат Запорізької міськради та співволодіє “Багатопрофільною клінікою Святого Миколая”. Раніше Микола Бєлий також був власником ТОВ “Компанія позитив”, яка отримала підрядів на 171 млн грн, зокрема і від Запорізької міськради. Нині фірмою володіє колишній директор одного з фірмових салонів “Віконда” в Запоріжжі. Левову частку підрядів “Компанія позитив” отримала від структур мелітопольської мерії, де міським головою був представник “Блоку Петра Порошенка Солідарність»” (нині Європейська солідарність”) — Сергій Мінько, а його заступником був теж представник цієї партії — Іван Федоров. Також Мінько зазначав, що серед депутатів у нього є більшість у міській раді. Чималу кількість підрядів у Мелітополі отримала і близька Миколі Бєлому фірма ТОВ “Віконда-Мелітополь” – на 4 млн грн.

“Нова політика”

Це партія “Мотор Січ” В’ячеслава Богуслаєва, і вагома частина списку цієї політисили складається з робітників вказаного підприємства різного рангу. “Нова політика” останні 5 років була представлена у міськраді 9 депутатами та увійшла у так звану “провладну коаліцію” з “Опозиційним блоком” та “Нашим краєм”, які своїм голосуванням допомогали Володимиру Буряку. Ця політсила на цих виборах набрала – 9 % та отримала 6 мандатів у міськраді.

Списочники

Наталя Власова – набрала 102 голоси (0,721% – Олександрівський район – загалом 14 тис. бюл.). Вона розташовувалася на 1 окружному місці і всупереч цьому не набрала значну кількість персональних голосів. Втім, їй визначили 4 місце у загальноміського списку партії і це дозволило їй пройти у міську раду. Наталя Власова працює начальником Управління молоді, фізичної культури та спорту Запорізької обласної державної адміністрації.

Наталя Губанова – набрала 114 голосів (0,346% – Шевченківський район – загалом 33 тис. бюл.). Вона була на 5 місці загальноміського списку і через це пройшла в міськраду. Наталя Губанова працює інженером у ПАТ “Мотор Січ”.

Також до міськради пройшов Олексій Басов – начальник відділу у ПАТ “Мотор січ”. Він був першим кандидатом у загальноміському списку. Перший кандидат гарантовано виграє вибори, якщо партія долає 5% бар’єр, тому за нього не голосують.

Окружні депутати

Віктор Гординський – набрав 676 голосів (2,05% – Шевченківський район – загалом 33 тис. бюл.). Був на 2 окружному місці. Працює начальником відділу ПАТ “Мотор Січ”, депутат Запорізької міськради, вказується заступником міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради.

Руслан Пидорич – набрав 983 голоси (2,98% – Шевченківський район – загалом 33 тис. бюл.). Був на 1 окружному місці. Секретар Запорізької міської ради, до цього працював на різних посадах в “Мотор Січ”, був помічником нардепа Вячеслава Богуслаєва – президента АТ “Мотор Січ”. 

Михайло Молчанов – набрав 1593 голоси (4,83% – Шевченківський район – загалом 33 тис. бюл.). Був на 6 окружному місці. Директор транспортно-виробничого управління у ПАТ “Мотор Січ” та член наглядової ради цього підприємства, з 2002 року депутат Запорізької міськради.

А тепер до висновків. 

Більшість кандидатів пройшла у міськраду завдяки своїм вдалим стартовим позиціям – високим місцям в окружних та загальноміських списках. Виключенням стали лише: Олег Коломоєць (“Єднання”, 617 голосів, 6 окружне місце), Надія Севальнєва (“Єднання”, 621 голос, 5 окружне місце), В’ячеслав Зайцев (“ЄС”, 566 голосів, 8 окружне місце) та Михайло Молчанов (“Нова політика”, 1593 голоси, 6 окружне місце). Ці кандидати набрали непогану кількість персональних голосів, що дозволило їм просунутися вгору окружним списком і отримати голоси партії на районі.

Серед усіх кандидатів, квоту за персональними окружними голосами набрав лише один – Микола Бєлий. Усі інші добирали необхідну кількість за рахунок голосів партії – хтось з окружних, а хтось з загальноміських.

Найменше голосів у своїх партіях набрали Андрій Пятницький – 61 голос (“Єднання”), Анастасія Піскун – 180 голосів (“ЄС”), Наталя Власова – 102 голоси (“Нова політика”). Найбільше ж голосів набрали: Михайло Прасол – 1784 голоси (“Єднання”), Микола Бєлий – 2286 голосів (“ЄС”), Михайло Молчанов – 1593 голоси (“Нова політика”). 

Втім, у відсотковому вираженні (від загальної кількості голосів на окрузі) результати дещо відрізняються. Хоч Анастасія Піскун і набрала 180 голосів, у відносному вираженні це – 1,27%, у Андрія Согоріна ж – 220 голосів і це 0,73% у відносному вираженні. Так само Наталя Власова отримала 102 голоси (0,721%), а Наталя Губанова 114 – втім у відносному вираженні голоси останньої – це 0,346%.

Олег Шемчук

Обговорення

Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі