Внушительная поддержка: маніпуляція з відсотком голосів Володимира Буряка на виборах міського голови

Зображення завантажується

Після перемоги Володимира Буряка на виборах міського голови активно почали розповсюджуватися тези про “внушительную поддержку”, “впечатляющую победу”, які підкріплюються відсотком голосів за чинного мера. “Запорізький центр розслідувань” вирішив розповісти, що з цими тезами не так

Більше місяця тому в Запоріжжі, і по всій Україні, відбулися місцеві вибори. Окрім депутатів у міські, районні, обласні ради, запоріжці також обирали і міського голову. Переможцем став Володимир Буряк, чинний мер міста. Він отримав перемогу у першому турі, набравши майже 60% голосів.

З огляду на цей відсоток у ЗМІ, а також на сторінці у соціальній мережі Фейсбук “Партії Володимира Буряка “Єднання”, почали з’являтися публікації про те, що цей відсоток – це велика підтримка чинного мера містянами. Однак, це не зовсім так. Чому?

Тези:
“Впечатляющая победа в первом туре – 60% голосов запорожцев”
“..мэр получил внушительную поддержку горожан в 60%..”
Вердикт: Маніпуляція
Доказ:

Згідно з “Протоколом Запорізької міської ТВК про результати голосування з виборів Запорізького міського голови” всього було включено у списки виборців в Запоріжжі 564 625 містян. У виборах всього взяли участь 169 638 запорожців. Тобто всього 30% виборців Запоріжжя проголосували на цих місцевих виборах 25 жовтня 2020 року. 

Що стосується виборів міського голови, то голоси розподілилися наступним чином:
Буряк Володимир Вікторович – 101 765 голосів
Прозапас Валерій Миколайович – 19 402 голоси
Тишечко Віталій Володимирович – 19 334 голоси
Крамаренко Олеся Миколаївна – 5 357 голосів
Рябцев Віталій Володимирович – 5 145 голосів
Осипов Дмитро Миколайович – 3 382 голоси
Слепян Елла Валеріївна – 3 247 голосів
Тарасов Денис Олегович – 3000 голосів
Ружин Юрій Миколайович – 2 795 голосів
Хоцький Віктор Іванович – 2 304 голоси

Якщо виходити з кількості тих, хто таки прийшов на вибори та віддав свій голос, то дійсно виходить, що у Володимира Буряка 59,9% голосів. Однак, не треба забувати, що явка на вибори в цілому склала тільки 30% від зареєстрованих виборців. Тож виходить, що серед майже 600 тисяч виборців у запоріжжі за чинного мера віддали голоси тільки 100 тисяч, тобто одна шоста населення, яке вже має право голосувати.

А одна шоста від усієї кількості виборців точно не можна назвати “внушительной поддержкой” та “впечатляющей победой”.

І використовувати ці словосполучення для характеристики перемоги Володимира Буряка без уточнення відсотка явки та кількості проголосувавших у порівнянні з кількістю зареєстрованих виборців є маніпуляцією. 

Катерина РОЖДЕСТВЕНСЬКА

Ця стаття була представлена “Запорізьким центром розслідувань” в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.

Зміст статті є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або уряду США.

Читайте також: Поліція не буде штрафувати українців за відсутність маски, але може бити струмом? | Як поширюють МАНІПУЛЯЦІЇ в Запоріжжі

Обговорення

Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі