Поліція не буде штрафувати українців за відсутність маски, але може бити струмом? | Як поширюють МАНІПУЛЯЦІЇ в Запоріжжі

Зображення завантажується

На початку листопада, Верховна Рада проголосувала за введення адміністративної відповідальності за відсутність маски в громадських місцях. 11 листопада, Кабмін підтримав пропозицію про внесення змін до ЗУ «Про Національну поліцію». Водночас у Фейсбуці активно почали поширювати дописи про ці події. 

МЕСЕДЖ 1: “Полиции хотят позволить бить украинцев током.”

ПЕРЕВІРКА

11 листопада, Кабмін підтримав пропозицію про внесення змін до Закону України «Про Національну поліцію». 

Згідно зі статтею 45 ЗУ «Про Національну поліцію» працівники можуть використовувати електрошокери для відбиття нападу на поліцейських або на об’єкт який знаходиться під їх охороною. А також для відбиття нападу тварини, що загрожують життю і здоров’ю людей. Тобто використання цього спецпристрою й так було дозволено. 

Однак, Кабінет Міністрів хоче розширити підстави для застосування пристрою. А саме застосування електрошокеру до особи, що: 

  • вчинила тяжке або особливо тяжке правопорушення і намагається втекти або ж опирається поліцейському;
  • чинить збройний опір або намагається втекти з-під варти;
  • погрожує зброєю або будь-яким іншим предметом, який загрожує життю чи здоров’ю людей.

Зараз в таких випадках поліція має право використовувати гумові кулі та кийки. 
Документ направлений на розгляд до Верховної Ради України. Водночас повинні визначити категорії осіб до яких буде заборонено застосовувати шокер: неповнолітні, вагітні жінки, люди похилого віку, особи з ознаками обмежених можливостей тощо. 

ВИСНОВОК

  • не дивлячись на те, що за основу в публікації взяли реальний факт, проте меседж про те, що поліції хочуть дозволити бити українців й опис до неї включає маніпуляції.  

МЕСЕДЖ 2: “За відсутність маски в аптеках, на ринках та в магазинах не штрафують, бо це не громадські місця.”

ПЕРЕВІРКА

6 листопада, Верховна Рада проголосувала за введення адміністративної відповідальності за не носіння маски. Відтак порушники мають заплатити штраф в розмірі  від 170 до 255 гривень.

У Фейсбуці почали поширювати допис про те, що аптеки, магазини, ринки не входять в перелік громадських місць, а тому можна бути без маски та тебе не оштрафують. 

В дописі посилаються на статтю 44-3 “Порушення правил щодо карантину”, бо в переліку громадських місць не вказано ринки, магазини та аптеки. 
Але це не зовсім так. 

В постанові №211 від 11 березня 2020 року прописано, що всі повинні носити маски в громадських місцях. Однак, існує одразу декілька трактувань цього терміну.

Громадське місце – це частина (частини) будь-якої будівлі, споруди, яка доступна або відкрита для населення вільно, чи за запрошенням, або за плату, постійно, періодично або час від часу, в тому числі під’їзди, а також підземні переходи, стадіони, а також: ліфти і таксофони, приміщення та території закладів охорони здоров’я, приміщення та території навчальних закладів, дитячі майданчик, під’їзди житлових будинків, підземні переходи, транспорт загального користування, приміщення закладів ресторанного господарства, приміщення об’єктів культурного призначення, зупинки маршрутних транспортних засобів тощо.

В переліку дійсно не вказані ринки, аптеки та магазини. Однак, це не єдиний документ, що трактує поняття “громадське місце”. Крім того, він не визначає всіх правил та заходів, які потрібні для запобігання поширенню вірусу. 

По-перше, органи місцевого самоврядування можуть розширювати список громадських місць. Зокрема, в Запоріжжя на сайті Запорізької міської ради окремо є розділ в якому зібрана вся інформація щодо Covid-19 та ситуації по місті. 
Також перелік необхідних заходів застереження й перелік місць в яких потрібно носити маски – це стосується й магазинів, ринків, аптек тощо. 

По-друге, “Закон про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)” зазначає , що маску потрібно одягати в громадських будівлях і спорудах (магазини, кафе, держоргани, лікарні, стадіони тощо). 

ВИСНОВОК

  • магазинах, аптеках та на ринках також потрібно бути в масці. Крім того, слід пам’ятати, що це не тільки потрібно для уникнення штрафу, а в першу чергу стосується здоров’я, як нас, так і здоров’я інших людей. 

Матеріал підготовлено в рамках проекту «Протидія фейкам і маніпуляціям на місцевих виборах». За підтримки фактчек-проекту «БезБрехні»

Читайте також: “Єднання”, “ЄС” та “Нова політика” — хто з депутатів отримав найбільше голосів і чому не все так однозначно

Обговорення

Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі