“Пенсионеры за чертой бедности” | Як партія “ОПЗЖ” маніпулює цифрами на власну користь

Зображення завантажується

В передвиборчих перегонах політичні партії ладні на все, щоб отримати голоси. Коли красивих обіцянок замало, то потрібно лише взяти великі цифри, обрати соціально значущу тему і додати емоційних фото, щоб ніхто не залишився байдужим. Про те, як “ОПЗЖ” намагається підняти власний рейтинги маніпулюючи темою людей похилого віку. 

Теза: Несмотря на все громкие обещания монобольшинства, пенсионные выплаты для 62% пенсионеров составляет менее трех тысяч гривен в месяц, что оставляет их за чертой бедности”. 

Вердикт: Маніпуляція, не правда.

Перевірка.
У своїй газеті “Опозиційний блок – за життя!” дуже емоційно описують ситуацію з пенсіонерами. На думку політсили 62% людей похилого віку знаходяться за межею бідності й отримую менш ніж три тисячі пенсії. Цікаво, що партія не визначила поняття “межа” й не вказала звідки взяла статистику, але про все по черзі.


По перше, в Україні пенсію отримують різні категорії людей, а не тільки ті, хто досяг пенсійного віку. Загалом – це люди з інвалідності, ті, хто втратив годувальника, а також є пенсії за вислугою років, соціальні, для військовослужбовців й довічне утримання суддів. Всі вони враховуються до однієї статистики, яку складає Пенсійний фонд України. Тобто, навіть якщо пенсію менше ніж 3 тисячі отримують 62%, мова йде не тільки про людей похилого віку, як зазначає партія, але й про інші категорії.  Для них пенсія – це додаткова фінансова підтримка від держави. 


По друге, дані в статистиці поділені за сумою виплат, наступним чином — до 1400, від 1401 до 1500, від 1500 до 2000 тисяч, від 2001 до 3000 тисяч і далі за зростанням. Особливу увагу слід звернути на те, що окремої статистики про тих, хто отримує три тисячі немає. Тобто, припустимо, один пенсіонер отримує 2,5 тисячі гривень, а другий 3 тисяч, то обидва потрапляють до однієї групи. А отже, точних відсотків скільки людей отримали до трьох тисяч, а скільки три тисячі не існує. Проте є середня пенсія. На сьогодні вона складає 3 393 гривні.

По третє, партія “Опозиційний блок – за життя!” наголошує й на владі, але цікавий факт – у 2011-2013 роках при владі були політсили з “Партії регіонів”, що пов’язані й з “ОПЗЖ” . Наприклад, головний лідер партії Юрій Бойко за часів Януковича був віцепрем’єр-міністром України та входив в другий уряд Миколи Азарова. Наталія Королевська, сьогодні нардеп від ОПЗЖ, тоді очолювала Міністерство соціальної політики, яке визначало, серед іншого, державну політику щодо пенсій та нарахувань.  
Тому ми вирішили поглянути, які були в середньому тоді пенсії по відношенню до прожиточного мінімуму і зараз. 


Наприклад, в 2011 році середня пенсія складала 1151,9 гривень, водночас прожиточний мінімум складав 894 гривні, на початку року. Тобто, станом на 2011 рік пенсія становила 1,2 прожиточного мінімуму. В 2013-му, середня пенсія 1470,7 гривень, а мінімум 1108 гривень, тобто 1,3.

Тепер поглянемо цифри зараз. Середня пенсія станом на 1 липня 2020 складає 3 393 гривні, а прожиточний мінімум на цю ж дату – 2118 гривні. А це 1,6 прожиточного мінімуму. Отже ситуація особливо не змінилась, але й точно не погіршилась. 
Висновок. Партія “ОПЗЖ” використовує “чутливу” тему і великі цифри, щоб маніпулювати своїми виборцями. При цьому, в газеті немає жодних джерел, доказів або пояснень.

Вероніка Хорольська 

Матеріал підготовлено в рамках проекту «Протидія фейкам і маніпуляціям на місцевих виборах». За підтримки фактчек-проекту «БезБрехні»

Читайте также: Добудуємо інфраструктурні об’єкти: маніпулятивне відео кандидата в мери від Слуги народу

Обговорення

Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі