“Опоблок”, “Порядок” та “Перемога Пальчевського” у Запоріжжі – депутати, близькі підрядники та дуже багато ахметівців

Зображення завантажується

Диверсифікація кандидатів від одного “акціонера” по різних партіях – це типове явище на місцевих виборах. Але цього разу ахметівські політичні менеджери “розклали яйця” одразу по трьох партіях близької ідеології.

Партія “Опозиційний блок” на минулих місцевих виборах завела у раду 20 депутатів і утворила з ще декількома партіями так звану провладну коаліцію. Представники комбінату “Запоріжсталь” від “Опозиційного блоку” очолили ключові комісії, а згодом посіли і ключові місця у виконавчій владі. На тих же місцевих виборах 2015 року міським головою Запоріжжя став Володимир Буряк – головний інженер ПАТ “Запоріжсталь”. Обласний же осередок партії “Опозиційний блок” очолив генеральний директор ПАТ “Запоріжсталь” Ростислав Шурма.

Такий домінантний баланс сил дозволив партії “Опозиційний блок” безальтернативно тримати владу в своїх руках останні 5 років, а наближеним до цієї політсили особам отримувати підряди, землю та нерухомість від міськради (про це ми детальніше писали тут).

Хоч на нинішних виборах списки “Опозиційного блоку” знову сформувалися не без участі представників ПАТ “Запоріжсталь”, стартові позиції партії зараз набагато гірші, бо за час правління в Запоріжжі в рейтингах політсила втратила. А більш рейтинговий міський голова Володимир Буряк, який у 2019 році балотувався від цієї сили у Верховну Раду, нині очолив партію з власним ім’ям – партія Володимира Буряка “Єднання”. 

Втім комбінат “Запоріжсталь” як був, так і залишається найбільш впливовим підприємством в Запоріжжі, і не тільки завдяки своїм бізнесовим позиціям, а й через вплив на мешканців Запоріжжя за допомогою своїх численних медіа. Тож огляд кандидатів “Опозиційного блоку” вартий уваги, хоча б для розуміння списку наближених до неї осіб.

 У цьому тексті ми вирішили проаналізувати одразу три партії – “Опоблок”, “Порядок” та “Перемога Пальчевського”, бо списки усіх цих партій прошиті представниками структур “Метінвест” Ріната Ахметова. 

Але перед цим трохи приділимо увагу специфіці нинішніх виборів. Нагадаємо, на прийдешніх місцевих політичних перегонах виборець має проголосувати не лише за партію, а й окремо за кандидата на окрузі. Так, найкращі шанси на обрання є в кандидатів з першої десятки загальноміського списку і вищих позицій в “окружних” списках (детальніше про виборчі нововведення ми писали тут). Якщо коротко, люди з першої десятки загальноміського списку проходять на місця у раді, якщо сукупно партія долає 5-відсоткової бар’єр, а щоб кандидат поза десяткою вирвався вперед, йому треба набрати 25% виборчої квоти. Якщо базуватись на показниках місцевих виборів 2015 — то це приблизно 900 голосів. А перші номери в окружних списках цих партій можуть розраховувати на подолання виборчої квоти за рахунок тих виборців, які не переймаються прізвищами, та просто голосують за партійний бренд. 

Так, серед представників “Опозиційного блоку” перші місця в окружних списках посіли: Дар`я Трюхан (депутатка), Едуард Іванюкович (юрист), Сергій Дідух (підрядник), Юрій Гарбер (колишній керівник обласного “Запоріжзеленгосп“), Яків Пітоня (керівник благодійного фонду, вказувався помічником депутата), Олександр Бєліков (юрист), Олександр Горбаков (підприємець).

Серед кандидатів партії “Перемога Пальчевського” перші місця в окружних списках посіли: Аліна Данилко (підрядник), Наталія Волкова (працівниця облради), Олександр Опрєв (безробітний), Роман Кириченко (юрист), Ігор Костиря (підприємець), Яна Доленко (дружина підрядника), Яна Варфоломєєва (підрядник). 

Щодо кандидатів партії “Порядок”, то перші місця в окружних списках посіли: Любов Черепаха-Волкова (спортсменка), Віталій Жуков (голова правління в гаражному кооперативі), Сергій Самарський (працівник “Запоріжсталь”), Максим Охотін (голова правління ОСББ), Віктор Гринь (депутат), Іван Адєлєв (працівник облради), Ярослав Грошев (помічник депутата, працівник структури “Метінвест”).

Тож, після розставлення акцентів на лідерах списку, перейдемо до безпосереднього аналізу самих кандидатів від партій.

Структури “Метінвест”

Ігор Чумаченко (перший номер у списку партії) – керівник юридичного відділу профспілкового комітету у ПАТ “Запоріжсталь”. Депутат Запорізької міськради від партії “Опозиційний блок”, голова комісії з питань комунальної власності, ресурсів, приватизації, архітектури та земельних відносин. За час головування Чумаченком у цій комісії його колега по партії Руслан Божко через низку фірм отримав щонайменше 245 га землі під сонячні станції, також Божко отримав і низку нерухомості. Окрім цього, Ігор Чумаченко – адвокат заступника міського голови Анатолія Пустоварова, якого підозрюють у розкраданні грошей при будівництві міських стадіонів. Адвокатському обєднанню “Гарантії захисту” Ігоря Чумаченка замовляло юридичні послуги міське комунальне підприємство, керівник якого також раніше працював на “Запоріжсталь” та став депутатом Запорізької міськради від “Опозиційного блоку” – Юрій Орєшкін. Також об’єднання Чумаченка отримував підряд від Державного підприємства “Завод “Електроважмаш”, де керівником був депутат облради від “Опозиційного блоку” та колишній керівник одного з підприємств групи “Метінвест” – Віктор Бусько. Останній разом з Ігорем Чумаченком також входив в так звану команду Буряка – на парламентських виборах 2019 року. Окрім цього, Ігор Чумаченко був гостем “тіньового офісу” Руслана Божка з якого керували містом. 

Вікторія Сичова – головна спеціалістка юридичного відділу первинної організація профспілки у ПАТ “Запоріжсталь”. 

Олександр Горбачов –  голова комісії з питань організаційної, внутрішньо профспілкової роботи у первинній організації Профспілки трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості України Публічного акціонерного товариства “Запоріжсталь”. Помічник депутата Запорізької міськради від партії “Опозиційний блок” Олега Адаманова. Місцем роботи останнього вказувалося – директор з транспорту та логістики на ПАТ “Запоріжсталь”.

Дмитро Качан – змінний диспетчер у ПАТ “Запоріжсталь”, помічник згаданого вище депутата Запорізької міськради від “Опозиційного блоку” Руслана Божка. Також він вказувався заступником голови молодіжної ради на комбінаті “Запоріжсталь”. 

Олександр Падалко – машиніст крану у ПАТ “Запоріжсталь”.

Бізнес 

Дар`я Трюхан (*** – тут і надалі зірочками позначатимуться кандидати на перших позиціях “окружних” списків)депутатка Запорізької міськради від партії “Самопоміч”. Чоловік подруги Трюхан через “Вектор-ЗП” отримував підряд від міськради з задорогими цінами. Загалом “Вектор-ЗП” отримало підрядів від Запорізької міськради на 2,8 млн грн. Вдома у Трюхан проводилися обшуки у справі з можливого розкрадання грошей при будівництві міських стадіонів.

Тривалий час Дар`я Трюхан працювала у приватному підприємстві “Термо-ресурс”, де власником значився колишній чоловік Трюхан – Роман Трюхан. Нині ця фірма переоформлена на іншу особу і змінила назву. Загальна сума зібраних цієї фірмою підрядів – 3,6 млн грн. “Термо-ресурс” певний час керувала Алеся Ушакова, особа з її ПІБ також керує ТОВ “Ай-ті технології”, яке отримало від Запорізької міськради підрядів на 1 млн грн.

Сергій Дідух (***) – заступник директора у ТОВ “Статусбудінжиніринг”, співвласницею цієї фірми значиться Дідух Карина Сергіївна (вочевидь, його донька). Ця фірма отримала від Запорізької міськарди підрядів на 92 млн грн. Дружина Сергія Дідуха – Вікторія Дідух раніше володіла “Статусбудінжиніринг”. Окрім цього, Вікторії Дідух донедавна належало ТОВ “Лєкса”, яке отримало підрядів від міськради на 20 млн грн. 

Ольга Бейм – інженерка-будiвельниця ТОВ “Альянс-буд інжиніринг”, останнє отримало у Запорізькій області підрядів на 23 млн грн. “Альянс-буд інжиніринг” було повязане з ТОВ “УБК “Кіфа”, яке входило у групу підприємств, пов’язаних з родиною директора Департаменту культури і туризму Запорізької міської ради Сергія Білова. Також “Альянс-буд інжиніринг” мало спільних робітників та бізнес-зв’язки з ТОВ “Лєкса” та “Статусбудінжиніринг”, де власницею була згадана дружина Сергія Дідуха – ще одного кандидата від “Опозиційного блоку”.

Особа з ПІБ Бейм Ольга Михайлівна також вказувалася провідним інженером ТОВ НВПТ “Конструкторське бюро інформаційних систем”, а до цього працювала старшим майстром дільниці №1 Хортицької служби обслуговування житлового фонду КП “Наше місто”. Раніше власником “КБІС” був директор КП “Запоріжремсервіс” Сергій Ращепкін, і саме цій фірмі він замовляв нагляд за своєю комунальною роботою на 1 млн грн. 

Олександр Воронцов – директор ПП “Виробничо-комерційна фірма “Аліот” (виробництво будівельних металевих конструкцій). Фірмі “Аліот” на сесії міськради збиралися продовжити оренду п’яти ділянок землі, на яких розташовано п’ять зупинкових комплексів. Відповідне рішення на розгляд сесії мала виносити комісія з питань комунальної власності, ресурсів, приватизації, архітектури та земельних відносин, членом якої є Воронцов як депутат Запорізької міськради (“Опоблок”). Також помічниця Воронцова – Оксана Бугайчук була представницею координаційної ради з питань запорізького громадського бюджету. Саме ця рада оцінює проекти та дає позитивний або негативний вердикт, що в подальшому впливає на те, чи потрапить проект на голосування. Втім, сама Бугайчук та Воронцов неодноразово отримували гроші з громадського бюджету на свої проекти.

Олександр Воронцов вносив 280 тис. грн застави за заступника міського голови Запоріжжя Анатолія Пустоваров у справі з можливого розкрадання грошей при будівництві міських стадіонів. Входив до ГО “Запорізька скеля”, з яким пов’язана низка фірм. Загальна сума підрядів отриманих цими фірмами від міськради складає щонайменше 91 млн грн.

Олексій Кравчун – заступник директора ТОВ “Прогрес Авто” (сервіс з ремонту автомобілів). Також володіє ТОВ “Восток Автомир” (торгівля автомобілями), яке отримало підрядів від різних структура на 23 млн грн. Голова ради компанії “Прогрес” (автомобільний бізнес). 

Також Олексій Кравчук – це син колишнього генерального директора ЗАЗ (протягом 1983-1996 рр.) Степана Кравчуна. 

Ірина Ощіпко – бухгалтерка ТОВ “Науково-виробнича фабрика” “Спецобладнання” (оптова торгівля машинами й устаткованням для добувної промисловості та будівництва). 

Ірина Чередниченко – менеджерка ТОВ “РемБудДім”. У реєстрі вдалося знайти фірму ТОВ “Рембуддім Запоріжжя”, де власником вказується Денис Чередниченко. Ця фірма отримала від міськради підрядів на 1 млн грн. Денич Чередниченко також володіє ТОВ “Рембуд-Запоріжжя” та зареєстрований як ФОП – вони отримали низку дрібних підрядів від міськради на 200 тис. грн.

Євгенія Сьомченко – фізична особа-підприємець. 

В`ячеслав Жигулін – фізична особа-підприємець, помічник депутата Запорізької міськради від “Опозиційного блоку” Костянтина Нагіх. Останній місцем роботи вказував – начальник Управління залізничного транспорту ПАТ “Запоріжсталь”.

Олександр Горбаков (***) – фізична особа-підприємець, нині отримує в Запорізькій області низку дрібних підрядів на 74 тис. грн. 

Безробітні

Усі наступні кандидати у біографічній довідці ЦВК вказали себе безробітними, хоч деякі з них такими зовсім не виглядаються. 

Вероніка Лебедєва – помічниця депутатки Запорізької міської ради від “Опозиційного блоку” Зінаїди Гальчинської. Остання виділяла Лебедєвій 5 тис. грн матеріальної допомоги зі свого депутатського фонду. 

Юрій Гарбер (***) – колишній директор КСП “Запоріжзеленгосп” Запорізької облради. Раніше очолював комунальне ремонтно-будівельне підприємство “Зеленбуд” Запорізької міськради. 

Андрій Звегинцев колишній голова Вознесенівської райадміністрації у Запоріжжі (звільнився у серпні 2019 року). На місцевих виборах 2015 року балотувався від партії “Опозиційний блок”, місцем роботи вказував – головний механік у ПАТ “Запоріжсталь”. Нині вказується пенсінером. 

Юлія Філіппова помічниця депутата Запорізької міськради від “Опозиційного блоку” (нині позафракційний) Юрія Дорошенка. Останній також був членом постійної комісії міської ради з питань комунальної власності, ресурсів, приватизації, архітектури та земельних відносин. Дорошенко до 2018 року працював інженером з постачання бюро електрообладнання відділу устаткування комерційної дирекції на “Запоріжсталі”. А потім очолив запорізьке комунальне автотранспортне підприємство “Комунсантрансекологія” (нині балотується від партії Володимира Буряка). 

Надія Лой – помічниця депутата Запорізької міськради Олександра Воронцова від партії “Опозиційний блок”. Останній з 1992 року керує запоріжсталівським “Палацом культури металургів”. Вочевидь, вносив заставу за заступника міського голови Запоріжжя Анатолія Пустоварова у кримінальній справі з ймовірного розкрадання грошей при будівництві міських стадіонів. Нині балотується від партії Володимира Буряка. 

Наталя Сафонова – особа з ПІБ Сафонова Наталя Василівна вказувалася працівницею Департаменту культури і туризму Запорізької міської ради

Олена Касьяненко – помічниця депутат Запорізької міськради від “Опозиційного блоку” Миколи Володькова. Останній нині балотується від партії Володимира Буряка. 

Олександр Кахай – на минулих місцевих виборах балотувався від партії “Сила людей”. Працював івент-менеджером та арт-директором у парку “Дубовий гай”.

Вадим Заголец – тимчасово не працює.

Анастасія Зарянова – тимчасово не працює.

Олег Шишкін – у агітації партії вказується “фахівецем в галузі соціального забезпечення”.  

Ганна Макарова – у агітації партії вказується “фахівцем у галузі соціального забезпечення”. 


Пенсіонери

Микола Пирогов – особа з таким ПІБ була помічником у нардепа Петра Сабашука. 

Олег Стьопкин – на минулих місцевих виборах балотувався від партії “Опозиційний блок”, місцем роботи вказував – фінансовий контролер у ПАТ “Запоріжвогнетрив” з групи Метінвест Ріната Ахметова. 

Костянтин Нагіх – депутат Запорізької міськради від партії “Опозиційний блок”. Останнім місцем роботи вказував – начальник Управління залізничного транспорту ПАТ “Запоріжсталь”.

Яків Пітоня (***) – на минулих місцевих виборах балотувався від партії “Опозиційний блок”, місцем роботи вказував – директор благодійної організації “Благодійний фонд “Роби добро”. Керівником вказується і нині. Також був помічником депутата Запорізької облради від “Опозиційного блоку”  Вадима Сухіна. Особа з ПІБ Пітоня Яків Михайлович була довіреною особою Артема Пшонки – сина колишнього Генпрокурора України Віктора Пшонки. У агітації партії вказується “фахівцем з питань оборони” та головою ГО “Ветерани зенітно-ракетної бригади м. Запоріжжя”. 

Тетяна Шепель – пенсіонерка.

Тетяна Волочкова – пенсіонерка.

Юристи

Едуард Іванюкович (***) – адвокат у адвокатському бюро “Іванюкович”. Це бюро отримувало низку підрядів від структур Запорізької міськради – на 268 тис. грн. Едуард Іванюкович також засновник ТОВ”Науково-промислове підприємств “Інтеграл” та ТОВ “Торгівельний будинок “Науково-промислове підприємство “Інтеграл” (виробництво електродвигунів, генераторів і трансформаторів), які отримали підрядів на 87,7 млн грн (переважно від харківського та запорізького обленерго). 

Олександр Бєліков (***) – керівник юридичного відділу у адвокатське об’єднання “Олешко і Скрипка”. Один з співзасновників цього об`єднання Павло Скрипка – він є адвокатом головного лікаря КУ “ЗОКЛ” Ігоря Шишки в кримінальній справі, де його звинувачують у закупівлі у 2012 році недоукомплектованих автомобілів швидкої допомоги, чим завдано збитків на 13 млн грн. Це об’єднання отримувало замовлення від обллікарні з надання юридичних послуг, один з тендерів воно розіграло. Загалом це об’єднання отримало підрядів на 1 млн грн від обллікарні.

Сам Олександр Бєліков був завідувачем сектору юридичного забезпечення Департаменту комунальної власності та приватизації Запорізької міської ради, юрисконсультом в Спеціалізованій державній податковій інспекції по обслуговуванню великих платників в м. Запоріжжя Міжрегіонального головного управління Державної фіскальної служби України та провідним юрисконсультом Концерну «Міські теплові мережі» (2015-2017 рр.).

Антон Мухін – адвокат у Запорізькій обласній колегії адвокатів. Особа з його ПІБ – племінник судді Шевченківського районного суду Олени Щасливої.

Олександр Шкабуро – адвокат. Особа з його ПІБ – помічник депутата Запорізької міськради від партії “Опозиційний блок” Олександра Воронцова. Також Олександр Шкабуро отримував підряд від КП “Запоріжремсервіс” Запорізької міськради вартістю 70 тис. грн на захист підприємства у судах.

Дмитро Греков – адвокат. Разом з Ігорем Чумаченком володіє адвокатським об’єднанням “Гарантії захисту”, яке отримало підрядів на 1,4 млн грн. Також був помічником Чумаченка як депутата. 

Яніна Кравченко – адвокатка у раді адвокатів міста Києва. 

Бюджетники

Сергій Кувакін доцент кафедри адміністративного та митного права в Університеті митної справи та фінансів (м. Дніпро). 

Анатолій Колб – директор та художній керівник у КЗ “Запорізький академічний обласний театр ляльок”.

Анатолій Казанцев – заступник директора у КУ “Обласний фонд підтримки індивідуального житлового будівництва на селі” Запорізької обласної ради. На місцевих виборах 2015 року балотувався від партії “Опозиційний блок”. Вказувався помічником депутатки Запорізької облради від “Опозиційного блоку” Людмили Любім – директорки вказаного фонду, була помічницею нардепа Артема Пшонки. 

Наталія Орлова – лікарка-інтерн у КП “Обласна клінічна лікарня”.

Павло Ройбул – заступник начальника АТ “Укрзалізниця”, регіональна філія “Придніпровська залізниця”, структурний підрозділ “Запорізька дистанція Сигналізації та зв’язку”. Він у якості ФОП отримував підряд від міськради на 99 тис. грн. Також декларував дохід від ТОВ СП “Сансет ліфтсервіс” та ТОВ “Ліфтовик КП” – ці фірма отримала підрядів на 315 млн грн, левову частку від структур міськради. 

Тетяна Баришева – головна спеціалістка-інспекторка Інспекції з благоустрою Запорізької міської ради. Була помічницею депутата Запорізької міськради від “Опозиційного блоку” Ігоря Чумаченка. 

Інші

Зінаїда Гальчинська – президентка Запорізької міської громадської організації інвалідів “Переможемо рак”. Депутат Запорізької міськради від партії “Опозиційний блок”, до цього була депутатом від “Батьківщини”.  Голова громадського комітету при департаменті охорони здоров’я Запорізької міської ради. Надавала матеріальну допомогу своїм помічникам та їхнім родичам. Також самій депутатці надавали матеріальну допомогу на лікування, однак того ж року в її декларації з’явилася автівка. Також Зінаїда Гальчинська отримувала соціальні виплати від ПАТ “Запоріжсталь”. Зінаїда Гальчинська значиться співзасновником ТОВ “Евро-стиль” – разом з Дмитром Позняком. Останній також співволодіє ТОВ “Фьюче трейдінг”, яке отримало підрядів на 5,4 млн грн, зокрема від структур Запорізької міськради. Влітку цього року Позняк також володів ТОВ “Комтес ХХІ”, яке отримало підрядів на 50 млн грн, зокрема і від структур міськради.   

Сергій Панайотов – голова обслуговуючого садівничого кооперативу “Ветеран-3”.

Ганна Тягунова – журналістка, співвласниця всеукраїнського інформаційного інтернет-видання FORMAT – UA. Втім у агітаційних матеріалах партії вона значиться адвокаткою. Також вона брала участь у відборі до партії “Слуга народу”.

Ігор Олейников – голова правління ОСББ “Зерно 2016″, також він керує ОСББ “Товариська 56-а”. Ці ОСББ отримали фінансування від мерії на 4,8 млн грн. 

Валерій Литкін – інженер-енергетик 1 категорії у державному підприємстві “Запорізький авіаційний ремонтний завод “МІГ ремонт”, раніше працював майстром у КП “Запоріжміськсвітло”.  Помічник депутата Запорізької міськради від “Опозиційного блоку” Олександра Гончара, місцем роботи останнього вказувалося ПАТ “Запоріжсталь”. 

Сергій Лисенко – майстер цеху у ПАТ “Український графіт”. Володіння цим підприємством приписували братам Клюєвим.

“Перемога Пальчевського”

Бізнес

Аліна Данилко (***) – директорка ТОВ “Запорізька тендерна спілка”, ця фірма отримала підрядів у Запорізькій області на 62 тис. грн. Співвласник “Запорізька тендерна спілка” Ігор Козленко також співволодіє ТОВ “Вектор 2018” та ТОВ “Авантаж ЗП” – ці дві фірми отримали від Запорізької облради підрядів на 9,5 млн грн. Також Ігор Козленко володіє ТОВ “Кіфа-буд”, яка зареєстрована за однією адресою ТОВ “Укртех-строй” – вул макаренка, 9, офіс 66. Окрім цього, керівник ТОВ “Кіфа-буд” Олександр Шматко також керує ТОВ “Укртех-строй”. Останнє входить до групи фірм, які пов’язані з директором Департаменту культури і туризму Запорізької міськради Сергієм Біловим. Однією з цих фірм – ТОВ “Теплобудімпорт” співволодіє батько Сергія Білова, також ця фірма фігурувала у справі з розкрадання грошей при будівництві міських стадіонів, обвинувачення в чому висунули заступнику запорізького міського голови Анатолію Пустоварову. 

Ще одна співвласниця ТОВ “Кіфа-буд” Ольга Василина також володіє  “Архітектурно-конструкторське бюро “Південь-буд”, керівником останнього також є керівник ТОВ “Кіфа-буд” Олександр Шматко. Співвласником “Південь-буд” також є Сергій Бріцин, який балотується у міськраду від партії нинішнього мера Володимира Буряка “Єднання”.

У списку партії “Перемога Пальчевського” є також низка працівників згаданого “Архітектурно-конструкторське бюро “Південь-буд”: Яна Варфоломєєва (***) – юрисконсультка, Альона Безручко – інженерка-проектувальниця, Ірина Куліш – головна інженерка. На Яну Варфоломєєву також записане ТОВ “Вогнетривавтоматикасервіс”, яке отримало підрядів на 137 млн грн, зокрема і від Запорізької міськради. Раніше журналісти прописували звязок цієї фірми з Артуром Гарсляном – одним з організаторів International IT Forum в Запоріжжі та партнером спілки вірмен Запорізької області. Яна Варфоломєєва раніше працювала юрисконсультом у ПАТ “Запоріжвогнетрив” зі структур Метінвест Ріната Ахмєтова. 

Роман Романенко – директор ТОВ “Вега- Пік”, ця фірма раніше належала згаданому Сергію Бріцину – співвласнику ТОВ “Архітектурно-конструкторське бюро “Південь-буд”. ТОВ “Вега-пік” отримала підрядів від Запорізької міськради на 10 млн грн. 

Наталія Волкова (***) – заступниця начальника Управління з питань соціально-економічного розвитку та бюджету виконавчого апарату

Запорізької обласної ради. Її чоловік працює в Управлінні з питань транспортного забезпечення та зв’язку Запорізької міської ради, а до цього працював у Департаменті промисловості та розвитку інфраструктури Запорізької ОДА.

Роман Кириченко (***) – старший партнер Адвокатського об’єднання “Приватне право”.

Олександр Опрєв (***) – тимчасово не працює.

Яна Доленко (***) – тимчасово не працює. Дружина Юрія Доленкадиректора ТОВ “Теплобудімпорт”, яким співволодіє батько директора Департамента культури і туризму Запорізької міськради Сергія Білова – Олександр Білов. Юрій Доленко раніше працював заступником начальника управління, начальником відділу розвитку інженерної інфраструктури управління розвитку інженерної інфраструктури та будівництва Департаменту житлово-комунального господарства та будівництва Запорізької ОДА.

Ігор Костиря (***) – фізична особа-підприємець.

Структури “Метінвест”

Олександр Балаба – директор ГО “Зелений Центр Метінвест” у м. Запоріжжя (декларована діяльність – благоустрій, озеленення, еко-проекти). 

Віталій Дабчук – слюсар ПАТ “Запоріжсталь”

Юрій Дронь – провідний фахівець ПАТ “Запоріжсталь”

Катерина Буток – завідувачка бюро обліку алюмосилікатного виробництва ПрАТ “Запоріжвогнетрив”

Олена Дємидова – начальниця дільниці підготовки виробництва ПрАТ “Запоріжвогнетрив”.

Ірина Генер – провідна економістка з бухгалтерського обліку і аналізу господарської діяльності ПрАТ “Запоріжвогнетрив”

Андрій Кірієнко – начальник дільниці ПАТ “Запоріжсталь”

Андрій Мироненко – апаратник ПАТ “Запоріжсталь”

Наталя Павліченко – провідна спеціалістка з праці ПрАТ “Запоріжвогнетрив”

Юрій Радей – розподілювач робіт ПАТ “Запоріжсталь”

Максим Бабенко – енергетик ПАТ “Запоріжсталь”

Володимир Шпигун – начальник відділу металургійних агрегатів ПАТ “Запоріжсталь”

Юлія Мельник – менеджерка з внутрішніх комунікацій ПрАТ “Запоріжвогнетрив”

Олексій Бакалов – начальник відділу розвитку персоналу

ПАТ “Запоріжсталь”. Особа з його ПІБ спонсорувала 890 тис. грн партії “Опозиційний блок”. 

Ірина Калішенко – інженерка-конструкторка 1 категорії ПрАТ “Запоріжвогнетрив

Сергій Герасименко – заступник начальника цеху ПАТ “Запоріжсталь”

Євгенія Суслова – економістка з праці і заробітної плати 1 категорії ПрАТ “Запоріжвогнетрив”

Сергій Журавель – електромонтер ПАТ “Запоріжсталь”

Олексій Сандуляк – слюсар ПАТ “Запоріжсталь”

Євгенія Дереза – старша спеціалістка з господарської діяльності ПрАТ “Запоріжвогнетрив”

Антон Керебко – заступник начальника цеху ПАТ “Запоріжсталь”. Його дружина працює в Управлінні соціального захисту населення Запорізької міської ради по Дніпровському району.

Максим Кокін – майстер ПАТ “Запоріжсталь”

Роман Кушнір – слюсар ПАТ “Запоріжсталь”

Олена Нараєвська – старша інспекторка кадрів ПрАТ “Запоріжвогнетрив”

Катерина Булана – провідна інженерка-технологиня управління технології та якості ПрАТ “Запоріжвогнетрив”

Олександр Гуменюк – майстер ПАТ “Запоріжсталь”

“Порядок”

Бізнес

Олена Дудар – директорка ТОВ “Науково-виробничо впроваджувальний центр “Гандікап”. У “запоріжсталівських” ЗМІ її згадують як активістку партії “Порядок”. Також особа з її ПІБ згадувалася як директор ТОВ “Міська стоматологічна поліклініка”. 

Владислав Забара – технічний директор ПП “Хорт-Дизель”. На минулих місцевих виборах балотувався від “Радикальної партії Олега Ляшка”, вказувався викладачем у КВНЗ “Запорізький педагогічний коледж” Запорізької обласної ради. Його дружина місцем роботи вказувала ПАТ “Мотор січ”. Був кандидатом на посаду директору комунального закладу “Обласний центр патріотичного виховання молоді” Запорізької обласної ради. 

Андрій Ковінкін – директор ТОВ “Хімтранс”. На минулих місцевих виборах балотувався від партії “Опозиційний блок”. 

Ілля Кузьмін – комерційний директор ТОВ “Запорізький тепловозоремонтний завод”, останнє отримало підрядів на 34 млн грн у різних областях України.  Особа з ім`ям Ілля Кузьмін також вказувалася контактною для ТОВ НВП “Хімтранс”.

Бюджетники

Іван Адєлєв (***) –  заступник начальника Управління з питань соціально-економічного розвитку та бюджету виконавчого апарату Запорізька обласна рада. Особа з його ПІБ на минулих місцевих виборах очолювала Запорізьку обласну виборчу комісію. Раніше працював у силових структурах та займався адвокатською діяльністю. 

Ігор Вальчук – заступник директора-начальника підрозділу інформаційні технології КП “Центр управління інформаційними технологіями”, раніше він працював системним адміністратором у ПАТ “Запоріжсталь”, його дружина досі отримує від цього комбінату дохід. Помічник депутата Запорізької міськради від партії “Опозиційний блок” Юрія Орєшкіна. Останній раніше працював начальником управління інфраструктурних систем ПАТ «Запоріжсталь», а тепер є директор Комунального підприємства «Центр управління інформаційними технологіями».

Наталя Жихар – начальниця відділу контролю і організації перевірок управління соціально-економічного розвитку і бюджету виконавчого апарату Запорізької обласної ради. Раніше працювала у Олександрівському відділенні Запорізької ОДПІ ГУ ДФС у Запорізькій області

Ірина Кочкіна – директорка КЗ “Запорізька спеціальна загальноосвітня школа-інтернат “Оберіг”. На одній з зустрічей з вихованцями цього інтернату Кочкіна вказувала: “Больше всего, по словам директора интерната Ирины Кочкиной, здесь ждали «любимых шефов с комбината «Запорожсталь». — Это предприятие — часть нашей семьи, оно долгие годы помогает нам и мы развиваемся благодаря поддержке комбината, — отметила Ирина Ивановна. — Сотрудники, которые давно работают, помнят, что когда-то за каждым классом интерната был закреплен отдельный цех. Шефство было и остается до сих пор”.

Інші 

Теймур Мамедов – адвокат у Запорізькій колегії адвокатів. Раніше працював в міліції та прокуратурі. Президент федерації тайландського боксу Запорізької області, засновник і віце-президент федерації панкратіону (бойове мистецтво). Вказувався головою виборчої комісії у Запорізькій області. 

Павло Михайлик – пенсіонер, депутат Запорізької міської ради від партії “Опозиційний блок” (нині позафракційний). вказувався Президентом федерації гандболу Запорізької області. Був першим заступником начальника управління зовнішніх зносин та зовнішньо-економічної діяльності Запорізької обласної державної адміністрації. З 2001 до 2003 року обіймав посаду заступника голови Запорізької обласної державної адміністрації.

Віталій Жуков (***) – голова правління Обслуговуючий гаражний кооператив “Металург”. Особа з його ПІБ була помічником депутатки Запорізької міськради від “Опозиційного блоку” Людмили Круглої.

Геннадій Коняев – голова правління благодійного фонду “Алкоголь-Стоп”. Також він вказується головою ГО “Рок-клуб “Рок-січ Запоріжжя”. 

Тетяна Бодяк – заступник керуючого ТОВ “Сільпо-Фуд”.

Максим Охотін (***) – голова правління ОСББ “Запоріжжя. Гагаріна 10”. 

Олексій Зубанов – голова правління ОСББ “Атлант-15”.

Леван Шишинашвілі – тимчасово не працює. Раніше був директором департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Запорізької ОДА. У ЗМІ пов’язували це звільнення з можливим веденням анонімного телеграм-каналу, який гостро виступав проти дій Запорізької ОДА. До цього працював на телеканалі “Алекс” (з орбіти “Мотор січ”). Дружина Левана Шишинашвілі працювала головним спеціалістом відділу підготовки аналітичних, інформаційних матеріалів апарату Запорізької облдержадміністрації.

Ігор Бодня – тимчасово не працює. Тривалий час працював у “Запоріжжяобленерго”, остання посада – заступник технічного директора. 

Любов Черепаха-Волкова (***) – пенсіонерка. На місцевих виборах 2015 року балотувалася від “Опозиційного блоку”. На парламентських виборах 2019 року була довіреною особою Віктора Буська – депутата Запорізької облради від “Опозиційного блоку”. Віктор Бусько був керівником ПАТ “Запоріжвогнетрив” з групи Метінвест Ріната Ахметова. Любов Черепаха-Волкова професійно займається гирьовим спортом.  

Структури “Метінвест”

Віктор Гринь (***) – директор з сервісу ПрАТ “Запоріжвогнетрив”. Депутат Запорізької міськради від “Опозиційного блоку”. 

Сергій Самарський (***) – начальник управління соціальної сфери

ПАТ “Запоріжсталь”. Помічник депутата Запорізької міськради від “Опозиційного блоку” Андрія Лученка (вказувався директором з персоналу ПАТ “Запоріжсталь”) . Також Сергій Самарський зазначається головою благодійного фонду “Соціальні програми Запоріжсталь” та співзасновником ГО “Запорізька школа футболу “Металург”. 

Олександр Гончар – оператор поста керування стана гарячого прокату

ПАТ “Запоріжсталь”. Депутат Запорізької міськради від “Опозиційного блоку”. Його дочка отримувала з депутатських фондів 230 тис. грн на лікування самого Олександра Гончара. 

Ярослав Грошев (***) – спеціаліст відділу проектів ГО “Зелений центр Метінвест” (декларована діяльність – благоустрій, озеленення, еко-проекти). Помічник депутата Запорізької міськради від “Опозиційного блоку” Миколи Володькова. Останній нині балотується від партії Володимира Буряка. 

Олена Кохановська – начальниця проектно-конструкторського відділу ПрАТ “Запоріжвогнетрив. Її донька Оксана Кохановська працює завідувачем сектору звернення громадян та доступу до публічної інформації у Головному управлінні Держпраці у Запорізькій області. 

Олександра Бондар – інженерка ПБД 1 категорії ремонтно-механічного цеху ПрАТ “Запоріжвогнетрив”.

Артем Мутерко – директор з персоналу ПАТ “Запоріжвогнетрив”.

Олена Бондаренко – спеціалістка по роботі з договорами ПрАТ “Запоріжвогнетрив”.

Тетяна Приходько – менеджерка по технічному супроводу ПрАТ “Запоріжвогнетрив”.

Наталія Чумак – секретарка-діловодка ПрАТ “Запоріжвогнетрив.

Анастасія Тішкова – економістка з праці і заробітної плати 1 категорії ПрАТ “Запоріжвогнетрив”.

Вікторія Фурса – інженерка-конструкторка 1 категорії ПКО ПрАТ “Запоріжвогнетрив”.

Тетяна Каваценко –  інженерка-конструкторка 1 категорії ПрАТ “Запоріжвогнетрив.

Тетяна Поліщук – економістка з бухгалтерського обліку та аналізу ПрАТ “Запоріжвогнетрив.

Наталія Ткачук – менеджерка з персоналу ПрАТ “Запоріжвогнетрив”

Олексій Каліцев – палітурник документів ПАТ “Запоріжсталь”.

Руслан Шевердін – старший майстер нагрівальних колодязів обтискного цеху ПАТ “Запоріжсталь. 

Анатолій Ширма – провідний фахівець із взаємодії з молоддю ПАТ “Запоріжсталь”.

Тож аналіз кандидатів від партій “Опоблок”, “Порядок” та “Перемога Пальчевського” показав, що у їхніх списках доволі відчутна кількість працівників групи “Метінвест” Ріната Ахметова та пов’язаних з цим підприємством осіб.

Привабливі перші окружні місця в списках цих партій посіли депутати, їхні помічники, підрядники міськради та юристи. Усі три політсили не виставили максимальну кількість кандидатів у міськраду – 64. Так, “Опоблок” обмежився 51 кандидатом, а “Порядок” та “Перемога Пальчевського” зареєстрували по 36 своїх представників. 

Олег ШЕМЧУК

Обговорення

Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі