Вибори 2020 в Запоріжжі: Як виглядає бюлетень і скільки їх буде

Зображення завантажується

Менше ніж через два тижні, 25 жовтня, в Запоріжжі відбудуться місцеві вибори. Цього року на дільницях ми отримаємо відразу 4 бюлетені. “Запорізький центр розслідувань” розкаже про те, як вони будуть виглядати і як правильно його заповнити бюлетень, щоб твій голос зарахували.

Населені пункти в яких кількість виборців становить 10 і більше тисяч, цьогоріч отримують бюлетені нової форми.Такі зміни пов’язані з реалізацію нової виборчої системи та змін у Виборчому кодексі. Тобто, це актуально й для Запоріжжя. Відтак, ми будемо голосувати за міську раду і міських голів, за обласні і за районні ради. 

Як виглядатиме бюлетень 


На виборчій дільниці запоріжці отримають одразу 4 бюлетені на яких буде детальна інформація, щодо їх заповнення. На цих виборах ми буде обирати не тільки партію, але й кандидата або кандидатку. Тобто в бюлетені потрібно буде поставити дві позначки. 

Бюлетень включає два стовпчики та дві клітинки: ліворуч будуть розміщені назви партій, праворуч – перелік кандидатів від кожної з політсили за номером. Між партіями та кандидатами, по середині, є дві клітинки – перша, для плюсика чи галочки за партію, а будь-якої іншої позначки, що засвідчує волевиявлення громадянина. І друга для цифри за кандидата зі списку партії, що включатиме від 5 до 12 кандидатів.

ЦВК пропонує поставити цифри в трафаретному вигляді – як на поштових конвертах, від яких ми майже відвикли. Проте, згідно з новою постановою, у випадку, якщо вони виглядатимуть не за стандартом, голос за кандидата все одно буде враховано. Головна умова – цифри повинні бути читабельними. У випадку, якщо цифра буде написано не зрозумілою, ваш голос зарахубть лише за партію.

Ілюстрація з постанови ЦВК

Кожен бюлетень буде відрізнятися за кольором, таким чином: 

  • блакитного кольору – з виборів депутатів обласної ради;
  • світло-зеленого кольору – з виборів депутатів районної ради;
  • світло-жовтого кольору – з виборів депутатів міської ради;
  • світло-рожевого кольору – з виборів сільського, селищного, міського голови
  • світло-сірого кольору – з виборів депутатів районної у місті ради;
  • кремового кольору – з виборів депутатів сільської, селищної ради
Приклад ЦВК

Запоріжці отримують перші чотири бюлетені з цих шести, та матимуть змогу проголосувати за депутатів в Запорізьку обласну раду й окремо в Запорізьку міську, а також районну й за мера. Детальніше про повноваження міської ради та її очільника ви можете прочитати в нашому попередньому матеріалі

А районна рада – це орган місцевого самоврядування, який був створений для вирішення різних проблем в районах. Наприклад, затвердження бюджету району, створення програми його розвитку, створення спеціалізованих комісій тощо. Однак, протягом децентралізації, що відбувалась останні роки, майже всі повноваження районів перейшли до ОТГ, райони збільшили, обєднавши по три-чотири, та приєднали до них міста. Тобто, Запоріжжя сьогодні входить до складу нового Запорізького району – разом з Вільнянськом та Новомиколаївкою на півночі області. І 25 жовтня ми будемо обирати ще й депутатів до ради цього великого району. 

А що ці депутати робитимуть? На жаль, цього поки що ніхто нормально не може розповісти, включаючи кандидатів. Ці районні ради збирались ліквідувати на фінальній стадії децентралізації, але не встигли до місцевих виборів. А оскільки в Конституції закріплено, що місцеві вибори проводяться в містах, областях, районах, то не проводити там вибори було б порушенням Конституції.   

Як заповнити бюлетень: поради

По перше, уважно прочитати інформацію в бюлетенях. По друге, обрати партію і навпроти неї поставити “галочку” або “плюсик”. По третє, обрати кандидата від партії у списку і записати в клітинку його номер. 

Наприклад, ви отримали бюлетень в якому є Партія №1, Партія №2. Ви вирішили віддати голос Партії №2, тоді ставите навпроти неї “галочку”. Потім в списку обираємо умовно кандидата 11, саме цю цифру потрібно вписати. 

Зображення з сайту “ОПОРА”

Але що робити, якщо ви обрали кандидата під №2, чи потрібно в такому випадку ставити 0? Необов’язково, навіть якщо ви напишете 2, а не 02, то голос зарахують.
Однак, слід пам’ятати, що пуста клітинка є можливістю виправити бюлетень. Наприклад, додати в пустій клітинці одиницю. Тому, радимо заповнювати обидві.

Якщо ви визначились з партією і волієте підтримати її, але вам не подобається жоден з кандидатів або ви віддали перевагу кандидату від іншої партії, в такому випадку ваш голос буде зараховано на користь політсили. Тобто, при підрахунку голосів вважатиметься, що такий виборець підтримує весь територіальний виборчий список кандидатів у депутати від партії, за яку він проголосував, без надання підтримки окремому кандидату.

Якщо ви проголосували за партію і одразу за декількох кандидатів від інших політсил, вважається, що виборець підтримав увесь список кандидатів у депутати від обраної партії. Проголосувати за декількох кандидатів в депутати не можна.
Приклад наведений нижче.

Ілюстрація ЦВК

Тобто, вважатиметься, що виборець підтримав партію “Щастя” цілком, а не визначився з кандидатом.  

Помилились? Не страшно, у вас буде спроба №2, але потрібно написати заяву і повторно отримати бюлетень. Важливо, спроби №3 не буде.


За яких умов бюлетень не зараховують


Існують й правила, які порушувати не можна. Не можна проголосувати за декілька партій. Наприклад, в бюлетені ви відзначили Партію №1, Партію № 2 і Партію №3, його не буде зараховано, бо в вас один голос і ви можете підтримати лише одну політсилу. 
Якщо ви проголосуєте лише за партію, то ваш голос зарахують на користь політсили, але якщо ви заповните лише клітинку за кандидата, такий бюлетень також не буде враховано.

Ілюстрація з постанови ЦВК

Отже, дотримання всіх правил є вкрай важливим не тільки для того, щоб голос кожного жителя Запоріжжя був почутий, але й для зменшення можливостей фальсифікації бюлетеня.

Вероніка Хорольська

Читайте також: “Забезпечимо гідні зарплати, повернемо нормальне життя”| Маніпуляції і неправда в передвиборчих обіцянках ОПЗЖ

Обговорення

Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі