“Забезпечимо гідні зарплати, повернемо нормальне життя”| Маніпуляції і неправда в передвиборчих обіцянках ОПЗЖ

Зображення завантажується

Чим ближче до місцевих виборів, тим активнішими є кандидати. Їх зброя — передвиборчі обіцянки. Переважно про те, що навіть не входить в їх повноваження, в разі перемоги. Головний девіз партії ОПЗЖ “Готовы приступить к работе сразу после победы!”
Ми перевірили над чим збираються працювати кандидати від “Опозиційної платформи – за життя”.


Теза №1: “Вернем нормальную жизнь”.
Вердикт: Без вердикту
Доказ: В тезі немає жодної конкретики. Партія ніяк не аргументує, що означає термін “нормальная жизнь” і не вказує на конкретні дії або плани. Це не тільки неможливо перевірити, але й виконати після виборів. 

Теза № 2: “Восстановим экономику”.
Вердикт: Маніпуляція
Доказ: Економічні обіцянки є у програмі майже кожної партії, але основні економічні важелі закон віддає урядові та Нацбанку. Депутати місцевих рад можуть голосувати або ні за рішення, щодо бюджету міста, економічних та соціальних програм, розподілу коштів тощо. Але навіть так рішення не є одноосібними, а тим паче не впливають на економіку в цілому. 

Теза № 3: “Создадим рабочие места”.
Вердикт: Маніпуляція
Доказ:Створення робочих місць не входить в обов’язки депутатів місцевих рад. Окрім того, навіть створення нових робочих місць ніяк не впливає на рівень життя. 

Теза № 4: “Сделаем города, поселки и села комфортными для жизни”.
Вердикт:
Без вердикту
Доказ: Теза є абстрактною, не включає в себе пояснень з конкретними заходами, тому цей пункт не можливо віднести до “правди”, “неправди” або “маніпуляції”

Теза № 5: “Восстановим программу социальной помощи”.
Вердикт: Маніпуляція
Доказ: По перше, в Україні і так існують програми соціальної допомоги. Наприклад, соціальна допомога людям з інвалідністю, малозабезпеченим та багатодітним родинам тощо.
По друге, програмами соціального спрямування займається Міністерство соціальної політики України, але не депутати місцевих рад. Вони можуть допомагати окремим особам коштом свого депутатського фонду. Але це є адресна допомога для окремої людини, а не соціальна програма. До того ж депутатські фонди це гроші з бюджету міста. 

Теза № 6: “Не допустим закрытие больниц и сокращения персонала”
Вердикт: Маніпуляція
Доказ: По перше, закриття лікарень ніяк на пряму не пов’язано з депутатами рад. В теорії, вони можуть впливати на рішення щодо закриття лікарні, але в тому разі, якщо в бюджеті будуть на це кошти й за рішення проголосує необхідна кількість депутатів. А отже, депутати однієї партії загалом не зможуть приймати рішення одноосібно. Наприклад, дефіцит бюджету Запоріжжя досяг 1,4 млрд грн. По друге, існування лікарні не є тотожним до якісної допомоги, бо лікарня може банально не мати потрібного обладнання чи необхідних спеціалістів, але отримуватиме фінансування.

Теза № 7: “Обеспечим достойную оплату труда всем категориям трудящихся”
Вердикт: Маніпуляція
Доказ: Закон “Про статус депутатів місцевих рад” чітко регламентує обов’язки та відповідальність депутатів місцевих рад. Зокрема, в статті 10 и 18 прописано, що саме має робити обранець. Якщо партія або окремий кандидат обіцяє вплинути на підвищення зарплат або пенсій, то це маніпуляція, бо такі питання не в його компетенції. 

Висновок: Отже, 7/0. З всіх пунктів зазначених партією немає жодного, який би відповідав дійсності. Якщо деякі з них є просто абстрактними й не несуть в собі ніякої конкретики, то інші включають дії, що не в компетенції депутатів, а отже є маніпулятивними. 

Вероніка Хорольська

Матеріал підготовлено в рамках проекту «Протидія фейкам і маніпуляціям на місцевих виборах». За підтримки фактчек-проекту «БезБрехні»

Читайте також: Добудуємо інфраструктурні об’єкти: маніпулятивне відео кандидата в мери від Слуги народу

Обговорення

Підписатися
Сповістити про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі